Mitul Shambala                                                                           
Cetatea Binelui si Cetatea Puterii
 
Existenta unui tarâm misterios a constituit din cele mai vechi timpuri un subiect fascinant, atat pentru exploratorii temerari, cat mai ales  pentru pasionatii de literatura fantastica. Una dintre lucrarile de referinta pe aceasta tema apartine lui Edward Lytton, autorul cartii „Ultimele zile ale orasului Pompei”. în cartea „Rasa viitoare” (1871), acesta descrie o lume subpamanteana locuita de o rasa superioara, vrill-ya, care prin exercitarea energiei psihochinetice vrill planuia sa cucereasca lumea de sus. Ideea i-a fascinat ulterior atat pe ocultisti, cat si pe nazisti, care au introdus-o in arsenalul lor ideologic.
Mergand pe aceeasi tema, Rene Guenon aminteste in scrierile sale de un mit in care se afirma ca in urma unui cataclism planetar, ultimii reprezentanti ai unei avansate civilizatii, edificata pe teritoriul ocupat de actualul podis Gobi, s-au refugiat intr-un imens sistem de caverne, sapat in profunzimile lantului himalayan. Acolo s-au separat in doua grupuri, fiecare stabilindu-si un centru material si spiritual propriu: in Agartha se afla Cetatea Binelui, a contemplarii si a neamestecului in evolutia lumii, si Shambala, Cetatea Puterii, ce-si concentreaza eforturile pentru dirijarea si grabirea omenirii pe drumul spre „apocalipsul final”. Conform altor interpretari, cuvantul „Agartha” este de origine budista si se refera la lumea subterana, care are milioane de locuitori si multe orase, toate aflate sub dominatia suprema a capitalei lumii subterane, Shambala, unde locuieste supremul conducator al acestei ìmparatii, cunoscut in Orient ca Regele Lumii. Se crede ca exista tunele secrete care leaga lumea subterana de Tibet, similar camerelor secrete de la baza Piramidei de la Gizeh, ce duc spre adancuri. Cine este acest Rege al Lumii, aflam chiar din Biblie: „Nu voi mai vorbi mult cu voi, caci vine stapanitorul lumii acesteia. El n-are nimic in Mine” (Ioan 14, 30). „Diavolul L-a suit pe un munte inalt, I-a aratat intr-o clipa toate ìmparatiile pamantului si I-a zis:
– Tie iti voi da toata stapanirea si slava acestor ìmparatii; caci mie imi este data si o dau oricui voiesc. Daca, dar, Te vei inchina ìnaintea mea, toata va fi a Ta.
– Inapoia mea, Satano! Este scris: sa te inchini Domnului Dumnezeului tau si numai Lui sa-I slujesti” (Luca 4, 5-8).
Dupa cum arata Sorin Stefanescu in cartea Sfidarea Timpului, cronicile chineze descriu misiunile unor ambasadori trimisi de imparati ai Imperiului Celest la Spiritele Muntilor. Conform acestora, teritoriul lor coincide cu zona indicata pe hartile tibetane Kanjur si Tanjur pentru regatul ascuns, numit de acestea Shambhala, iar spatiile aflate in acea regiune, la mare adancime sub scoarta terestra, ar fi populate de urmasii supravietuitorilor celor doua continente scufundate candva in Atlantic si Pacific. Un alt mit vorbeste de Kitizh, oras subteran la care nu pot ajunge decat cei ce duc o existenta fara pata. In cealalta parte a globului, la peruvienii din valea Xauxa, circula legende despre despre existenta unor adaposturi secrete destinate exclusiv initiatilor, in caz de cataclism planetar, iar in Franta se crede ca exista un refugiu indestructibil, a carui intrare secreta se afla in padurea Broceliande, de langa Neant (Moribihan), in locul numit Pertuis Neanti (pierduti in neant). Legendele mongole sustin ca Shambala este un regat urias, ce numara 800 de milioane de supusi, condusi de Regele Lumii. Capitala este inconjurata de localitati in care traiesc marii preoti si savantii. Palatul Regelui Lumii este inconjurat de palatele Maestrilor, care stapanesc toate fortele vizibile si invizibile ale pamantului, ale infernului si ale cerului. Nu exista inchisori, pedeapsa cu moartea nu se aplica, iar politia este asigurata de capii familiilor. Conducerea intregii societati este exercitata de 5.000 de savanti, 365 de cardinali si 12 membri ai Initierii Supreme. Dimensiunile regatului, ce pare a fi, de fapt, o federatie, sunt pe masura numarului locuitorilor. El se intinde de-a lungul tuturor coridoarelor subpamantene din lumea intreaga si chiar toate cavernele subterane ale Americii ar fi locuite de stravechiul popor ce a disparut sub pamant. Persii numesc acest regat subteran Ariana , pe care il considera locul de origine al arienilor. In legendele si traditiile referitoare la imperiul subpamantean, se vorbeste ca pe pamant va urma un al treilea razboi mondial, care va fi insotit de cutremure, o fisura la pol si alte catastrofe naturale, in urma carora va disparea mai mult de jumatate din populatia globului. Din acest „ultim razboi”, diferite rase din interiorul Pamantului se vor uni cu supravietuitorii de la suprafata si vor vesti „mileniul de aur”.
Apollonius din Tyana, Sergius, Ossendowski, Roerich, sunt doar cateva nume din lungul sir al celor ce au riscat totul pentru a descoperi adevarul din miezul unei fascinante legende. Ferdinand Ossendowski, cel pe care Albert Shaw de la Review of  Reviews il numea, la inceputul anilor 1900, „un Robinson al secolului XX”, era specialist in exploatari carbonifere si a fost obligat sa parcurga zone intinse din Asia Centrala. Ajuns pe malul Amurului, el a auzit o incitanta legenda: adanc ascuns sub pamant, un regat fantastic isi intinde galeriile si cavernele tentaculare de mii de kilometri lungime. Este cunoscut sub numele de Agartha, iar locuitorii sai, ce se numara cu milioanele, sunt intelepti si atotputernici. Tentativele lui Ossendowski de a stabili adevarul, au fost intampinate cu groaza de catre inaltii demnitari din Urga (Ulan-Bator). Pana la urma, bilbiotecarul lui Bogdo-Han a raspuns intrebarii repetate, daca l-a vazut cineva pe acest Rege al Lumii: „Adevaratul si unicul stapan al globului pamantesc este el! A aparut de cinci ori la sarbatorile budiste din Siam si India, a aparut si acum 140 de ani la Eradeni-Dzu si a vizitat vechile manastiri de la Sakkai si Narabanchi Kure”. (Bibliografie „Istoria secreta a umanitatii”, de Os. Kuhlen)
 
De la mit, la stiinta
 
Oamenii de stiinta din intreaga lume au gasit, se pare, o serie de dovezi ce demonstreaza existenta lumilor paralele. Cercetatorii Universitatii Stantford au calculat chiar si numarul de universuri paralele care au luat nastere la Big Bang.
  • Pravda: Potrivit acestor calcule, la Big Bang au luat nastere 10 la puterea 1016 universuri. Asadar este posibil ca ele sa se fi dezvoltat unul in interiorul celuilalt, iar planeta noastra nu ar face exceptie. Astfel, exista posibilitatea ca un alt pamant sa fie ascuns in interiorul Pamantului. Aceasta teorie era vestita in Antichitate. Inteleptii din acele vremuri credeau ca in interiorul planetei noastre exista o lume ce este locuita de creaturi urate, slute, care nu au fost alese sa traiasca la suprafata Pamantului. Filosoful Anaxagora a desenat o harta care a devenit faimoasa de-a lungul timpului: pamantul era plat, inconjurat de nori, insa sub prima “foaie” a planetei se afla o lume paralela in care traiau oameni, erau construite cladiri, si existau chiar corpuri celeste.  Adepti ai acestei teorii au fost Galileo Galilei, Franklin, sau Lichtenberg. In 1818 Cleves Symmers a venit in fata Congresului american cu o teorie care a socat la acea perioada : Pamantul este alcatuit din mai multe cercuri concentrice, care au o deschidere la poli, si fiecare dintre aceste cercuri este locuit de oameni si animale. Academicianul rus V. Obruchev a avansat o alta ipoteza: un meteorit gigant a gaurit pamantul in primele zile de la Big Bang, acesta ajungand pana in mijlocul planetei, iar in jurul acestui meteorit s-a dezvoltat o lume separata fata de cea care populeaza suprafata Terrei.