Din Faptele Apostolilor

Dumnezeul Care a facut lumea si tot ce este in ea este Domnul cerului si al pamantului; El nu locuieste in temple facute de maini  si nu este slujit de maini omenesti, ca si cand ar avea nevoie de ceva, El Care da tuturor viata, suflare si toate lucrurile. Dintr-un singur om, El a facut fiecare neam de oameni, ca ei sa locuiasca pe toata suprafaţa pamantului, le-a desemnat mai dinainte vremurile si a stabilit hotare locuintei lor, pentru ca ei sa-L caute pe Dumnezeu si, poate, sa-L si gaseasca, in timp ce bajbaie dupa El, macar ca nu este departe de nici unul dintre noi. «Caci in El traim, ne miscam si existam»; sau, asa cum au spus si unii dintre poetii vostri: «Caci si noi suntem urmasii Lui».

Sa tinem vie flacara credintei

Suntem greu incercati in aceste vremuri. Multi isi aduc aminte de avertismentele biblice despre vremurile din urma si tremura, in timp ce rostesc rugaciuni fierbinti. Altii se simt alungati, odata cu inchiderea lacasurilor de cult si nu mai gasesc mangaiere in solitudine. Tuturor le spun: fratilor, nu suntem niciodata singuri. Dumnezeu e in noi si peste tot in jurul nostru; nu avem nevoie de temple pentru a-I fi aproape. E nevoie doar de credinta, gand curat si fapte bune. Da, suntem in razboi cu un dusman nevazut, dar cine l-a starnit, oare?! Schimbarea trebuie sa vina din cugetul si din simtirea noastra. Sa privim tot ce ni se intampla ca pe o lectie indelung predata, dar niciodata invatata.

Fiecare crestin, din adapostul locuintei sale, poate sa fie aproape de semenii sai, prin marea putere a rugaciunii colective. Va chem asadar, de trei ori in fiecare zi, la orele 10.00, 16.00 si 21.00, sa rostim impreuna:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce esti bogat in mila si, cu purtarea Ta de grija cea inteleapta, ocarmuiesti viata noastra, asculta-ne rugaciunea, primeste pocainta noastra pentru pacate, opreste noua boala molipsitoare, precum ai incetat pedepsirea poporului Tau in vremea regelui David.

Cel ce esti Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, daruieste insanatosire celor cuprinsi de boala, ridicandu-i grabnic din patul durerii, ca sa Te slaveasca pe Tine, Mantuitorul cel Milostiv, iar pe cei sanatosi ii ocroteste de orice boala.

Binecuvanteaza, intareste si pazeste , Doamne, cu harul Tau, pe toti cei care, cu iubire de oameni si jertfire, ii ingrijesc pe cei bolnavi. Indeparteaza toata boala si suferinta din popor si ne invata sa pretuim viata si sanatatea, ca daruri ale Tale.

Daruieste-ne, Doamne, pacea Ta si umple inimile noastre de credinta neclintita in ocrotirea Ta, de nadejde in ajutorul Tau si de dragoste fata de Tine si de aproapele.

Pentru ca al Tau este a ne milui si a ne mantui pe noi, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”.